Panierowany kalafior
- Całkowity czas 50 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (1)
Składniki
8 osób
1 Kalafior
150 g Mąka
250 ml Mleko
Woda
150 g Sos barbecue
200 g Bułka tarta
2 Cebula dymka
Sól
Sos sriracha
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Rozdziel różyczki kalafiora. Każdą pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plasterki.
Etap 2 /9
W misce wymieszaj mąkę i mleko. Dopraw solą i pieprzem. Ubijaj do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę wody.
Etap 3 /9
Do miski wsyp bułkę tartą. Zanurzaj plasterki kalafiora jeden po drugim w cieście, a następnie od razu w bułce tartej (dokładnie pokryj).
Etap 4 /9
Umieść plastry kalafiora w urządzeniu Easy Fry, używając standardowej tacy. Włącz program NUGGETS na 180°C na 5 minut. Powtórz z pozostałymi plasterkami.
Etap 5 /9
W międzyczasie do miski wlej sos barbecue. Jeśli chcesz, dodaj kilka kropli sosu sriracha.
Etap 6 /9
Gdy kalafior będzie już gotowy, połóż jego plastry na talerzu. Posmaruj je równomiernie sosem barbecue.
Etap 7 /9
Włóż plastry z powrotem do Easy Fry. Włącz program NUGGETS na 180°C na 5 minut. Powtórz z pozostałymi plasterkami.
Etap 8 /9
Cebulę dymkę posiekaj i posyp nią plastry kalafiora.
Etap 9 /9
Podawaj z sosem majonezowym, aioli lub sosem z jogurtu greckiego, szalotką i szczypiorkiem.