Panierowany kalafior - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Panierowany kalafior

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 1 Kalafior

  • 150 g Mąka

  • 250 ml Mleko

  • Woda

  • 150 g Sos barbecue

  • 200 g Bułka tarta

  • 2 Cebula dymka

  • Sól

  • Sos sriracha

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Rozdziel różyczki kalafiora. Każdą pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plasterki.

  • 1 Kalafior

Etap 2 /9

W misce wymieszaj mąkę i mleko. Dopraw solą i pieprzem. Ubijaj do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę wody.

  • 150g Mąka
  • 250ml Mleko
  • Woda
  • Sól

Etap 3 /9

Do miski wsyp bułkę tartą. Zanurzaj plasterki kalafiora jeden po drugim w cieście, a następnie od razu w bułce tartej (dokładnie pokryj).

  • 200g Bułka tarta

Etap 4 /9

Umieść plastry kalafiora w urządzeniu Easy Fry, używając standardowej tacy. Włącz program NUGGETS na 180°C na 5 minut. Powtórz z pozostałymi plasterkami.

Etap 5 /9

W międzyczasie do miski wlej sos barbecue. Jeśli chcesz, dodaj kilka kropli sosu sriracha.

  • 150g Sos barbecue
  • Sos sriracha

Etap 6 /9

Gdy kalafior będzie już gotowy, połóż jego plastry na talerzu. Posmaruj je równomiernie sosem barbecue.

Etap 7 /9

Włóż plastry z powrotem do Easy Fry. Włącz program NUGGETS na 180°C na 5 minut. Powtórz z pozostałymi plasterkami.

Etap 8 /9

Cebulę dymkę posiekaj i posyp nią plastry kalafiora.

  • 2 Cebula dymka

Etap 9 /9

Podawaj z sosem majonezowym, aioli lub sosem z jogurtu greckiego, szalotką i szczypiorkiem.

Podobne przepisy

Domek z czerwonym dachem
5 min.

Panierowany kalafior

ratings.NaN

Panierowany kalafior - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Panierowany kalafior