Paluszki rybne
- Całkowity czas 20 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
Paluszki rybne:
300 g Filetu z łososia
1 Jajko
2 łyżka Mąki pszennej
4 łyżka Bułki tartej
0.5 łyżeczka Słodkiej papryki
1 łyżeczka Cebuli granulowanej
0.5 łyżeczka Soli + do oprószenia ryby
Pieprzu
Sos tatarski:
4 łyżka Majonezu
2 łyżka Jogurtu greckiego
5 Malutkich korniszonów
1 łyżeczka Kaparów
2 łyżka Dymki
1 łyżka Pociętej cebuli
1 łyżeczka Soku z cytryny
1 Mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
Soli
Pieprzu
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /4
Rybę pozbaw skóry i ości, a następnie potnij na paski szerokości 2,5 cm. Oprósz łososia solą i odstaw na chwilę. Przygotuj 3 niewielkie talerzyki. W pierwszym umieść bułkę tartą, w drugim mąkę wymieszaną z przyprawami: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką cebuli granulowanej, 1/ 2 łyżeczki soli oraz szczyptą pieprzu, a w trzecim jajko rozbite widelcem.
Etap 3 /4
Przygotuj sos tatarski. W tym celu w miseczce umieść 4 czubate łyżki majonezu, 2 porządne łyżki jogurtu greckiego, bardzo drobno pocięte w kosteczkę ogórki konserwowe, drobno posiekane kapary, cebulę oraz dymkę. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu oraz ząbek czosnku jeśli lubisz. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku.
Etap 4 /4
Czas na panierowanie ryby. Każdy kawałek obtocz najpierw w mące, delikatnie go otrzepując przełóż do jajka, a na końcu do bułki tartej. Gotowe kawałeczki przekładaj na kratkę urządzenia. Domknij szufladę i ustaw 200°C oraz czas 9 minut. Moje kawałki były cienkie, więc wystarczyło te kilka minut. Jeśli twoje są grube – sprawdź po 10 minutach czy są już gotowe. Łosoś nie powinien zbyt długo się piec, ponieważ będzie wtedy suchy.