Paluszki rybne - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Paluszki rybne

Review 5 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • Paluszki rybne:

  • 300 g Filetu z łososia

  • 1 Jajko

  • 2 łyżka Mąki pszennej

  • 4 łyżka Bułki tartej

  • 0.5 łyżeczka Słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka Cebuli granulowanej

  • 0.5 łyżeczka Soli + do oprószenia ryby

  • Pieprzu

  • Sos tatarski:

  • 4 łyżka Majonezu

  • 2 łyżka Jogurtu greckiego

  • 5 Malutkich korniszonów

  • 1 łyżeczka Kaparów

  • 2 łyżka Dymki

  • 1 łyżka Pociętej cebuli

  • 1 łyżeczka Soku z cytryny

  • 1 Mały ząbek czosnku (opcjonalnie)

  • Soli

  • Pieprzu

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Przygotuj wszystkie składniki.

  • Paluszki rybne:
  • 300g Filetu z łososia
  • 1 Jajko
  • 2łyżka Mąki pszennej
  • 4łyżka Bułki tartej
  • 0.5łyżeczka Słodkiej papryki
  • 1łyżeczka Cebuli granulowanej
  • 0.5łyżeczka Soli + do oprószenia ryby
  • szczypta Pieprzu
  • Sos tatarski:
  • 4łyżka Majonezu
  • 2łyżka Jogurtu greckiego
  • 5 Malutkich korniszonów
  • 1łyżeczka Kaparów
  • 2łyżka Dymki
  • 1łyżka Pociętej cebuli
  • 1łyżeczka Soku z cytryny
  • 1 Mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • szczypta Soli
  • szczypta Pieprzu

Etap 2 /4

Rybę pozbaw skóry i ości, a następnie potnij na paski szerokości 2,5 cm. Oprósz łososia solą i odstaw na chwilę. Przygotuj 3 niewielkie talerzyki. W pierwszym umieść bułkę tartą, w drugim mąkę wymieszaną z przyprawami: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką cebuli granulowanej, 1/ 2 łyżeczki soli oraz szczyptą pieprzu, a w trzecim jajko rozbite widelcem.

Etap 3 /4

Przygotuj sos tatarski. W tym celu w miseczce umieść 4 czubate łyżki majonezu, 2 porządne łyżki jogurtu greckiego, bardzo drobno pocięte w kosteczkę ogórki konserwowe, drobno posiekane kapary, cebulę oraz dymkę. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu oraz ząbek czosnku jeśli lubisz. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku.

Etap 4 /4

Czas na panierowanie ryby. Każdy kawałek obtocz najpierw w mące, delikatnie go otrzepując przełóż do jajka, a na końcu do bułki tartej. Gotowe kawałeczki przekładaj na kratkę urządzenia. Domknij szufladę i ustaw 200°C oraz czas 9 minut. Moje kawałki były cienkie, więc wystarczyło te kilka minut. Jeśli twoje są grube – sprawdź po 10 minutach czy są już gotowe. Łosoś nie powinien zbyt długo się piec, ponieważ będzie wtedy suchy.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
28 min.

Paluszki rybne

ratings.NaN

Paluszki rybne - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Paluszki rybne