Opiekana kanapka tostowa typu „tatin”
- Całkowity czas 22 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 7 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 sztuki
40 g Masło
2 łyżka Cukier
1 Jabłko
5 cl Woda
1 laska Laski cynamonu
8 Plaster/kromka Chleb kanapkowy
2 łyżka Płynny karmel
Akcesoria
Płyta do trójkątnych kanapek
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Roztop połowę masła na patelni. Dodaj cukier i smaż, aż się skarmelizuje.
Etap 2 /8
Dodaj jabłka i laskę cynamonu, a następnie obtocz je w karmelizowanym cukrze. Stopniowo dolewaj wodę, aby ugotować rozpuszczające się jabłka. Odstaw na bok.
Etap 3 /8
Rozgrzej urządzenie.
Etap 4 /8
Lekko posmaruj masłem jedną stronę każdej kromki chleba kanapkowego. Umieść ugotowane jabłka na nieposmarowanej masłem stronie.
Etap 5 /8
Przykryj pozostałymi kromkami stroną posmarowaną masłem na zewnątrz.
Etap 6 /8
Umieść kanapki w urządzeniu.
Etap 7 /8
Umieść na talerzu i polej płynnym karmelem.
Etap 8 /8
Podawaj natychmiast!