Neapolitańska tarta z pszenicą i ricottą (Pastiera Napoletana)
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (1)
Składniki
6 osób
250 Mąka
100 g Masło
20 g Miód
80 g Cukier
40 g Mleko
1 Jajko
1 Cytryna
1 Pomarańcza
1 szczypta Sól
50 g Pszenica
500 ml Mleko
20 g Cukier
25 g Masło
0.5 Cytryna
0.5 Pomarańcza
1 szczypta Sól
250 g Ricotta
50 g Cytryna kandyzowana
4 łyżka Woda z kwiatów pomarańczy
2 Jajko
1 Żółtko
160 g Cukier
20 g Miód
20 Mleko
1 łyżka Mąka kukurydziana
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przesiej mąkę na ciasto. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj ręcznie do połączenia. Ciasto lekko rozwałkuj, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Etap 2 /7
Przygotuj nadzienie: w rondlu umieść pszenicę, mleko i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż mleko się wchłonie, od czasu do czasu mieszając szpatułką. Pszenica powinna być lekko krucha w dotyku. Odłóż na bok.
Etap 3 /7
Wszystkie składniki, w tym ugotowaną pszenicę, wsyp do miski i miksuj ręcznym mikserem przez 30 sekund. Całość wlej do rondla i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż lekko zgęstnieje. Wlej mieszaninę do pojemnika, aby ostygła.
Etap 4 /7
Formę do pieczenia posmaruj masłem. Lekko posyp mąką powierzchnię roboczą. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Na dnie formy połóż krążek ciasta, a następnie nałóż pasek ciasta na brzegi. Pamiętaj o zachowaniu kąta pomiędzy dnem formy a ciastem. Odetnij nadmiar ciasta nożem. Odłóż resztę ciasta. Wlej nadzienie do formy.
Etap 5 /7
Rozwałkuj pozostałe ciasto na grubość 2 mm, a następnie za pomocą karbowanej ruletki lub noża pokrój paski o szerokości 2 cm. Ułóż paski na wierzchu ciasta, zachowując odstępy, aby utworzyć kształt rombu.
Etap 6 /7
Formę z płytą grillową włóż do Easy Fry i włącz program DESERY w temperaturze 140°C na 45 min.
Etap 7 /7
Pozostaw do ostygnięcia, następnie wyjmij z formy i podawaj na talerzu.