Neapolitańska tarta z pszenicą i ricottą (Pastiera Napoletana) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Neapolitańska tarta z pszenicą i ricottą (Pastiera Napoletana)

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 45 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

6 osób

  • 250 Mąka

  • 100 g Masło

  • 20 g Miód

  • 80 g Cukier

  • 40 g Mleko

  • 1 Jajko

  • 1 Cytryna

  • 1 Pomarańcza

  • 1 szczypta Sól

  • 50 g Pszenica

  • 500 ml Mleko

  • 20 g Cukier

  • 25 g Masło

  • 0.5 Cytryna

  • 0.5 Pomarańcza

  • 1 szczypta Sól

  • 250 g Ricotta

  • 50 g Cytryna kandyzowana

  • 4 łyżka Woda z kwiatów pomarańczy

  • 2 Jajko

  • 1 Żółtko

  • 160 g Cukier

  • 20 g Miód

  • 20 Mleko

  • 1 łyżka Mąka kukurydziana

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przesiej mąkę na ciasto. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj ręcznie do połączenia. Ciasto lekko rozwałkuj, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

  • 250 Mąka
  • 100g Masło
  • 20g Miód
  • 80g Cukier
  • 40g Mleko
  • 1 Jajko
  • 1 Cytryna
  • 1 Pomarańcza
  • 1szczypta Sól

Etap 2 /7

Przygotuj nadzienie: w rondlu umieść pszenicę, mleko i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż mleko się wchłonie, od czasu do czasu mieszając szpatułką. Pszenica powinna być lekko krucha w dotyku. Odłóż na bok.

  • 50g Pszenica
  • 500ml Mleko
  • 20g Cukier

Etap 3 /7

Wszystkie składniki, w tym ugotowaną pszenicę, wsyp do miski i miksuj ręcznym mikserem przez 30 sekund. Całość wlej do rondla i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż lekko zgęstnieje. Wlej mieszaninę do pojemnika, aby ostygła.

  • 50g Pszenica
  • 500ml Mleko
  • 20g Cukier
  • 25g Masło
  • 0.5 Cytryna
  • 0.5 Pomarańcza
  • 1szczypta Sól
  • 250g Ricotta
  • 50g Cytryna kandyzowana
  • 4łyżka Woda z kwiatów pomarańczy
  • 2 Jajko
  • 1 Żółtko
  • 160g Cukier
  • 20g Miód
  • 20 Mleko
  • 1łyżka Mąka kukurydziana

Etap 4 /7

Formę do pieczenia posmaruj masłem. Lekko posyp mąką powierzchnię roboczą. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Na dnie formy połóż krążek ciasta, a następnie nałóż pasek ciasta na brzegi. Pamiętaj o zachowaniu kąta pomiędzy dnem formy a ciastem. Odetnij nadmiar ciasta nożem. Odłóż resztę ciasta. Wlej nadzienie ​​do formy.

Etap 5 /7

Rozwałkuj pozostałe ciasto na grubość 2 mm, a następnie za pomocą karbowanej ruletki lub noża pokrój paski o szerokości 2 cm. Ułóż paski na wierzchu ciasta, zachowując odstępy, aby utworzyć kształt rombu.

Etap 6 /7

Formę z płytą grillową włóż do Easy Fry i włącz program DESERY w temperaturze 140°C na 45 min.

  • Grill

Etap 7 /7

Pozostaw do ostygnięcia, następnie wyjmij z formy i podawaj na talerzu.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
35 min.

Nektarynki z miodem i ricottą

Review 5 stars (average)

1 Recenzje

Neapolitańska tarta z pszenicą i ricottą (Pastiera Napoletana) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Nektarynki z miodem i ricottą
Tefal
Tefal
20 min.

Terrina z ricottą i papryką

ratings.NaN

Neapolitańska tarta z pszenicą i ricottą (Pastiera Napoletana) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Terrina z ricottą i papryką
Tefal
Tefal
24 min.

Zupa z ricottą i rzeżuchą wodną

ratings.NaN

Neapolitańska tarta z pszenicą i ricottą (Pastiera Napoletana) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Zupa z ricottą i rzeżuchą wodną
Tefal
Tefal
2 min.

Makaron z groszkiem, cukinią i ricottą

Review 4 stars (average)

Neapolitańska tarta z pszenicą i ricottą (Pastiera Napoletana) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Makaron z groszkiem, cukinią i ricottą
Tefal
Tefal
26 min.

Ciasto z oliwkami, szynką i ricottą

Review 1 star (average)

Neapolitańska tarta z pszenicą i ricottą (Pastiera Napoletana) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Ciasto z oliwkami, szynką i ricottą