Napój ryżowy (Horchata de arroz)
- Całkowity czas 3 godz. 18 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 3 min.
Gotowanie - 3 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 l Woda
180 g Ryż arborio
1 łyżka Cukier
500 ml Napój sojowy
50 g Lód
1 łyżeczka Cynamon
2 łyżka Cukier
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Do miski wlej wodę, dodaj ryż i cukier. Pozostaw na 2 godziny.
Etap 2 /4
Za pomocą durszlaka przecedź ryż i wsyp go do dzbanka blendera i dodaj mleko. Zamknij pokrywkę i miksuj na średniej prędkości przez 2 minuty.
Etap 3 /4
Przecedź mieszaninę przez sito i wlej znów do pojemnika miksującego, dodaj kostki lodu, cynamon i cukier. Zamknij pokrywkę i miksuj na średniej prędkości przez 1 minutę.
Etap 4 /4
Przelej do szklanek. Posyp delikatnie cynamonem i od razu podawaj.