Musaka
- Całkowity czas 1 godz. 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
230 g Mielona wołowina
600 g Sos pomidorowy
1.5 Cebule
3 goździk Ząbki czosnku
6 łyżka Oliwa z oliwek
1.5 łyżka Suszone zioła
Sól, pieprz
3 centymetr Bakłażan
6 łyżka Oliwa z oliwek
375 g Sos beszamelowy
1 szczypta Gałka muszkatołowa
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Wrzuć do rondla wszystkie składniki na sos. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
Etap 2 /7
W międzyczasie wymieszaj kostki bakłażana z oliwą z oliwek. Dopraw solą. Przesyp wszystko do miski i rozpocznij pieczenie.
Etap 3 /7
Mieszaj bakłażany co 10 minut, aby upiekły i zarumieniły się równomiernie.
Etap 4 /7
Po przygotowaniu sosu i bakłażanów wymieszaj wszystko, a następnie umieść w naczyniu do pieczenia (formie do ciasta) pasującym do urządzenia.
Etap 5 /7
Polej sosem beszamelowym doprawionym gałką muszkatołową.
Etap 6 /7
Umieść naczynie do pieczenia na płycie w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie.
Etap 7 /7
Podawaj od razu z zieloną sałatką.