Mini orientalne naleśniki
- Całkowity czas 53 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 3 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
Do kremu ashta:
400 g Ricotta
2 łyżka Drobny cukier
2 łyżka Woda różana
2 łyżka Woda z kwiatu pomarańczy
Do ciasta:
150 g Mąka
50 g Drobna kasza manna
350 ml Mleko
2 g Drożdże piekarskie
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
20 g Cukier
30 g Pistacje
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Umieść pistacje w misie blendera. Zamknij pokrywę. Użyj funkcji pulsacyjnej przez kilka sekund, aby rozdrobnić pistacje. Odstaw na bok.
Etap 2 /6
Umyj i osusz misę miksera, następnie włóż do niej wszystkie składniki kremu ashta. Zamknij pokrywę. Miksuj na minimalnej prędkości przez 1 minutę. Przechowuj w misce w lodówce.
Etap 3 /6
Ciasto: Umyj i osusz misę blendera, następnie włóż do niej wszystkie składniki. Zamknij pokrywę. Miksuj na maksymalnych obrotach przez 1 minutę i 30 sekund. Pozostaw ciasto na 30 minut.
Etap 4 /6
Na lekko natłuszczoną nieprzywierającą patelnię nałóż łyżkę ciasta, aby usmażyć małe placuszki. Na powierzchni pojawią się małe bąbelki, ale poczekaj, aż wilgoć całkowicie zniknie (nie przewracaj). Powtarzaj, aż skończy się ciasto.
Etap 5 /6
Na każdy mini placek nałóż krem ashta, a następnie złóż go od jednego końca do środka. Posyp pokruszonymi pistacjami.
Etap 6 /6
Podawaj z miodem lub syropem.