Makaron z bakłażanem i pomidorami wg Pati Sołtysik
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
250 g Makaronu świderki
250 g Bakłażana pokrojonego w kostkę
80 g Cebuli pokrojonej w piórka
400 g Pomidorów z puszki
2 Ząbki czosnku
6 łyżka Oliwy
Sól i pieprz
2 łyżeczka Słodkiej papryki
2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
150 g Mascarpone
3 łyżka Parmezanu
Posiekanej pietruszki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Makaron gotujemy wedle instrukcji i odstawiamy.
Etap 2 /6
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Szklimy mieszając przez 3 min.
Etap 3 /6
Dodajemy pokrojonego bakłażana i również przez 3 min podsmażamy mieszając.
Etap 4 /6
Dodajemy pomidory oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Podsmażamy mieszając na średnim ogniu przez 10 min.
Etap 5 /6
Dodajemy mascarpone i parmezan. Mieszamy i podsmażamy kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą.
Etap 6 /6
Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, a następnie posypujemy posiekaną pietruszką.