Lazania
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
150 g Cebula
100 g Marchewki
2 goździk Czosnek
100 g Seler
1 łyżka Oliwa z oliwek
300 g Mielone mięso (wołowina lub mieszanka wieprzowo-wołowa)
800 g Przecier pomidorowy
1 łyżeczka Tymianek
Sól, pieprz
30 g Masło
30 g Mąka
300 ml Mleko
200 g Świeże płaty lazanii
50 g Tarty ser mozzarella
Akcesoria
Blacha do pieczenia Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia XL Snacking & Baking XL
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz cebulę, marchewki i ząbki czosnku. Pokrój je na bardzo małe kawałki, seler również.
Etap 2 /6
Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj warzywa i gotuj przez 5 minut.
Etap 3 /6
Dodaj mielone mięso, wymieszaj w taki sposób, aby podzielić je na małe kawałki, a następnie dodaj przecier pomidorowy, tymianek, sól i pieprz. Gotuj przez 5 minut.
Etap 4 /6
Roztop masło na patelni, dodaj mąkę i ubijaj. Dodaj mleko i gotuj przez około 5 minut, ciągle ubijając, aż beszamel zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 5 /6
Wlej trochę sosu mięsnego na spód formy do pieczenia. Ułóż warstwę płatów lazanii, w razie potrzeby nakładając je na siebie. Rozsmaruj połowę pozostałego sosu mięsnego, ułóż warstwę płatów lazanii, a następnie rozsmaruj resztę sosu. Przykryj płatami lazanii, dobrze dociśnij, a następnie rozsmaruj beszamel i posyp tartym serem mozzarella. Włóż formę do pieczenia do OptiGrill.
Etap 6 /6
Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w pomarańczowym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu gotuj przez 20 minut.