Lasagne bolognese - przepisy Easy Fry Mega | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Lasagne bolognese

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 375 g Mielona wołowina

  • 900 g Sos pomidorowy

  • 1.5 Cebule

  • 3 goździk Ząbki czosnku

  • 6 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1.5 łyżka Suszone zioła

  • Sól, pieprz

  • 540 g Sos beszamelowy

  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa

  • Sól

  • 15 Płaty lazanii

  • 3 łyżka Tarty parmezan

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Wrzuć do rondla wszystkie składniki na sos. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut. Od czasu do czasu mieszaj.

  • 375g Mielona wołowina
  • 900g Sos pomidorowy
  • 1.5 Cebule
  • 3goździk Ząbki czosnku
  • 6łyżka Oliwa z oliwek
  • 1.5łyżka Suszone zioła
  • Sól, pieprz

Etap 2 /5

Dopraw sos beszamelowy gałką muszkatołową.

  • 540g Sos beszamelowy
  • 1szczypta Gałka muszkatołowa
  • Sól

Etap 3 /5

Po ugotowaniu sosu bolońskiego przygotuj lazanię. Wlej jedną trzecią sosu bolońskiego do naczynia do pieczenia (formy do ciasta) pasującego do urządzenia. Układaj na przemian płaty lazanii i sos beszamelowy – ostatnią warstwę powinien tworzyć sos. Posyp tartym parmezanem.

  • 375g Mielona wołowina
  • 900g Sos pomidorowy
  • 1.5 Cebule
  • 3goździk Ząbki czosnku
  • 6łyżka Oliwa z oliwek
  • 1.5łyżka Suszone zioła
  • Sól, pieprz
  • 540g Sos beszamelowy
  • 1szczypta Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • 15 Płaty lazanii
  • 3łyżka Tarty parmezan

Etap 4 /5

Umieść naczynie do pieczenia na płycie w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie.

Etap 5 /5

Smacznego!