Lactose and gluten-free buns
- Całkowity czas 3 godz. 48 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 2 godz. 30 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
1 porcja
Ciasto:
15 g Świeże drożdże piekarskie
450 g Mąka bezglutenowa (400 g mieszanki mąki kasztanowej + 50 g mąki kokosowej)
4 g Cukier
4 g Sól
1 jajko
20 g Roztopiona margaryna
100 ml Ciepła woda
200 ml Mleko ryżowe
1 Żółtko jaja
1 łyżka Mleko ryżowe
1 łyżka ziarenka sezamu
Nadzienie:
125 g Mielona wołowina
60 g Pomidorowa passata
1 szczypta Cukier drobny
1 szczypta Sól
1 szczypta Kminek
4 Ogórki konserwowe
40 g Starte marchewki
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Aby zrobić ciasto: W małej misce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę ciepłej wody i rozpuść. Pozostaw na 15 minut.
Etap 2 /10
W misie miksera wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj jajko i wymieszaj. Dodajemy roztopioną margarynę.
Etap 3 /10
Na koniec dodaj ciepłą wodę, substytut mleka i drożdże, następnie wyrób ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
Etap 4 /10
Z ciasta uformuj kulę, przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę i 30 minut. Najlepiej w ciepłym miejscu (25°).
Etap 5 /10
W czasie wyrastania ciasta przygotuj nadzienie: Usmaż stek na patelni. W trakcie smażenia rozbijaj je widelcem. Dodaj sos pomidorowy, cukier, sól i kminek i gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Rozdrobnione mięso pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ogórki kiszone i marchewkę pokrój, następnie dodaj do farszu.
Etap 6 /10
Wyjmij ciasto, lekko je ugniataj i podziel na 6 części o wadze 60 g każda.
Etap 7 /10
Za pomocą wałka do ciasta uformuj 6 krążków ciasta. Umieść nadzienie na środku krążków i sklej bułki.
Etap 8 /10
Umieść 6 bułek w nieprzywierającej formie i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Etap 9 /10
Za pomocą pędzla posmaruj bułki żółtkiem wymieszanym z łyżką zamiennika mleka, posyp sezamem i gotuj według wskazanego programu i czasu. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 10 /10
Delektuj się gorącymi bułeczkami podawanymi z pikantnym sosem pomidorowym.