Lactose and gluten-free buns - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Lactose and gluten-free buns

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 48 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    33 min.
  • Studzenie
    2 godz. 30 min.

Składniki

1 porcja

  • Ciasto:

  • 15 g Świeże drożdże piekarskie

  • 450 g Mąka bezglutenowa (400 g mieszanki mąki kasztanowej + 50 g mąki kokosowej)

  • 4 g Cukier

  • 4 g Sól

  • 1 jajko

  • 20 g Roztopiona margaryna

  • 100 ml Ciepła woda

  • 200 ml Mleko ryżowe

  • 1 Żółtko jaja

  • 1 łyżka Mleko ryżowe

  • 1 łyżka ziarenka sezamu

  • Nadzienie:

  • 125 g Mielona wołowina

  • 60 g Pomidorowa passata

  • 1 szczypta Cukier drobny

  • 1 szczypta Sól

  • 1 szczypta Kminek

  • 4 Ogórki konserwowe

  • 40 g Starte marchewki

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Aby zrobić ciasto: W małej misce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę ciepłej wody i rozpuść. Pozostaw na 15 minut.

  • 15g Świeże drożdże piekarskie
  • 100ml Ciepła woda

Etap 2 /10

W misie miksera wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj jajko i wymieszaj. Dodajemy roztopioną margarynę.

  • 450g Mąka bezglutenowa (400 g mieszanki mąki kasztanowej + 50 g mąki kokosowej)
  • 4g Cukier
  • 4g Sól
  • 1 jajko
  • 20g Roztopiona margaryna

Etap 3 /10

Na koniec dodaj ciepłą wodę, substytut mleka i drożdże, następnie wyrób ręcznie lub mikserem przez 5 minut.

  • 15g Świeże drożdże piekarskie
  • 100ml Ciepła woda
  • 200ml Mleko ryżowe

Etap 4 /10

Z ciasta uformuj kulę, przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę i 30 minut. Najlepiej w ciepłym miejscu (25°).

Etap 5 /10

W czasie wyrastania ciasta przygotuj nadzienie: Usmaż stek na patelni. W trakcie smażenia rozbijaj je widelcem. Dodaj sos pomidorowy, cukier, sól i kminek i gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Rozdrobnione mięso pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ogórki kiszone i marchewkę pokrój, następnie dodaj do farszu.

  • 125g Mielona wołowina
  • 60g Pomidorowa passata
  • 1szczypta Cukier drobny
  • 1szczypta Sól
  • 1szczypta Kminek
  • 4 Ogórki konserwowe
  • 40g Starte marchewki

Etap 6 /10

Wyjmij ciasto, lekko je ugniataj i podziel na 6 części o wadze 60 g każda.

Etap 7 /10

Za pomocą wałka do ciasta uformuj 6 krążków ciasta. Umieść nadzienie na środku krążków i sklej bułki.

Etap 8 /10

Umieść 6 bułek w nieprzywierającej formie i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Etap 9 /10

Za pomocą pędzla posmaruj bułki żółtkiem wymieszanym z łyżką zamiennika mleka, posyp sezamem i gotuj według wskazanego programu i czasu. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.

  • 1 Żółtko jaja
  • 1łyżka Mleko ryżowe
  • 1łyżka ziarenka sezamu

Etap 10 /10

Delektuj się gorącymi bułeczkami podawanymi z pikantnym sosem pomidorowym.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
24 min.

Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą

ratings.NaN

Lactose and gluten-free buns - przepisy Cake Factory | Tefal
Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą
Tefal
Tefal
1 godz.

Hot dog z kiełbaską w piwie i cebulką

ratings.NaN

Lactose and gluten-free buns - przepisy Cake Factory | Tefal
Hot dog z kiełbaską w piwie i cebulką
Tefal
Tefal
23 min.

Wegański pieczarkowy burger z grilla

ratings.NaN

Lactose and gluten-free buns - przepisy Cake Factory | Tefal
Wegański pieczarkowy burger z grilla
Tefal
Tefal
1 godz. 45 min.

Hamburgery z krewetkami

ratings.NaN

Lactose and gluten-free buns - przepisy Cake Factory | Tefal
Hamburgery z krewetkami