Kubeczki Mac & Cheese
- Całkowity czas 54 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 39 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
360 g Makaron muszelki
3 łyżka Oliwa z oliwek
60 g Bułka tarta
45 g Starty parmezan
3 łyżeczka Posiekana pietruszka
120 g Tarty Gruyère
300 g Tarty cheddar
75 g Masło
60 g Mąka
570 ml mleko
6 łyżeczka Miodowa musztarda
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Gotuj muszelki makaronu w osolonej wodzie przez czas podany na opakowaniu. Odcedź. Makaron wymieszaj z oliwą i odstaw.
Etap 2 /8
W misce wymieszaj bułkę tartą z parmezanem i natką pietruszki. Odłóż na bok.
Etap 3 /8
W osobnej misce wymieszaj starty Gruyère z serem Cheddar. Odłożyć na bok.
Etap 4 /8
Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę. Gotuj na średnim ogniu, mieszając przez 2 minuty, aż uzyskasz zasmażkę, następnie dodaj mleko. Ciągle mieszaj trzepaczką, aż zgęstnieje, około 4 minut. Dopraw.
Etap 5 /8
Zdejmij z ognia, dodaj mieszaninę serów i musztardę i polej makaron. Dopraw i dobrze wymieszaj.
Etap 6 /8
Do każdej foremki włóż po jednej papilotce i wypełnij makaronem. Posyp bułką tartą.
Etap 7 /8
Gotuj w programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 8 /8
Przed podaniem pozostaw do lekkiego ostygnięcia.