Czosnkowa maczanka krakowska - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Czosnkowa maczanka krakowska

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 Cebule

  • 1 Główka czosnku

  • 1 kg Policzków wieprzowych

  • Sól

  • 3 g Pieprzu

  • 10 Ziarenek ziela angielskiego

  • 2 Liście laurowe

  • 300 ml Wody

  • 40 ml Oleju

  • 100 ml Sosu sojowego jasnego

  • 1 Bułka paryska

  • 200 g Sera wędzonego a’la oscypek

  • Natka pietruszki

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Cebulę kroimy w pióra. Czosnek siekamy. Cook4me ustawiamy na mocne smażenie.

Etap 2 /4

Do misy wlewamy olej i wrzucamy czosnek i cebulę. Dodajemy świeżo mielony pieprz. Smażymy 3 minuty, mieszamy. Wkładamy policzki, wlewamy sos sojowy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy wodę i mieszamy. Kończymy smażenie.

Etap 3 /4

Gotujemy pod ciśnieniem przez 35 minut.

Etap 4 /4

Wkładamy dwie solidne kromki bułki do miseczki, zalewamy sosem i policzkami. Na wierzch ścieramy wędzony ser i posypujemy posiekaną natką pietruszki.