Czosnkowa maczanka krakowska
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 Cebule
1 Główka czosnku
1 kg Policzków wieprzowych
Sól
3 g Pieprzu
10 Ziarenek ziela angielskiego
2 Liście laurowe
300 ml Wody
40 ml Oleju
100 ml Sosu sojowego jasnego
1 Bułka paryska
200 g Sera wędzonego a’la oscypek
Natka pietruszki
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Cebulę kroimy w pióra. Czosnek siekamy. Cook4me ustawiamy na mocne smażenie.
Etap 2 /4
Do misy wlewamy olej i wrzucamy czosnek i cebulę. Dodajemy świeżo mielony pieprz. Smażymy 3 minuty, mieszamy. Wkładamy policzki, wlewamy sos sojowy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy wodę i mieszamy. Kończymy smażenie.
Etap 3 /4
Gotujemy pod ciśnieniem przez 35 minut.
Etap 4 /4
Wkładamy dwie solidne kromki bułki do miseczki, zalewamy sosem i policzkami. Na wierzch ścieramy wędzony ser i posypujemy posiekaną natką pietruszki.