Kremowy quiche z porem i curry
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 unit Ciasto kruche
300 g Pory
37 g Seler naciowy
1 cl Oliwa z oliwek
3 unit Jajka
20 cl Śmietana sojowa
10 cl Mleko sojowe
4 g Sól
4 g Curry w proszku
Akcesoria
Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania: ciasto kruche. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu. Zajmuje to 45 minut: 15 minut przygotowania i 30 minut odpoczynku w lodówce
Etap 2 /12
Rozwałkuj kruche ciasto na grubość od 3–4 mm.
Etap 3 /12
Formę natłuść olejem i włóż do niej ciasto. Delikatnie dociśnij ciasto palcami, aby dopasowało się do krawędzi naczynia, pozostawiając nadmiar ciasta na zewnątrz. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.
Etap 4 /12
Umyj i pokrój pory i seler. Liście selera drobno posiekaj.
Etap 5 /12
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć plasterki pora i selera, dopraw solą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 6 /12
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Etap 7 /12
Do osobnej miski odmierz śmietanę, mleko, sól i curry i wymieszaj je.
Etap 8 /12
W misie robota umieść jajka. Naciśnij "Start". Po 30 sekundach, kiedy będą ubite, dodaj mieszankę śmietany i mleka.
Etap 9 /12
Wyjmij ciasto z lodówki i odkrój nadmiar ciasta nożem.
Etap 10 /12
Pokryj schłodzonym porowym fondue spód z kruchego ciasta.
Etap 11 /12
Wylej na ciasto mieszankę z jaj, mleka i śmietany i piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Etap 12 /12
Podawaj gorące, letnie lub zimne.