Krem z chrzanu Andrzeja Andrzejczaka
- Całkowity czas 35 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
0.5 kg Ziemniaki
150 g Chrzan
100 g Masło
30 g Czosnek
250 g Cebula
700 ml Woda
Sól
Pieprz
150 ml Śmietana 30%
200 g Chleb razowy
8 szt. Boczek wędzony surowy
100 ml Oliwa z oliwek
30 g Szczypiorek
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj składniki.
Etap 2 /9
Pokrój ziemniaki razem ze skóra w grubą kostkę. Cebulę także pokrój w grubą kostkę.
Etap 3 /9
Warzywa mocno przesmaż na maśle, po kolei w urządzeniu.
Etap 4 /9
Na koniec wrzuć czosnek, dodaj przyprawy, chrzan, zalej bulionem i gotuj podciśnieniem wg wskazań.
Etap 5 /9
W między czasie weź patelnię z powłoką tytanową i zrób na niej chipsy z boczku.
Etap 6 /9
Oliwę z oliwek zmiksuj blenderem ze szczypiorkiem i przetrzyj przez sitko z gazą.
Etap 7 /9
Chleb razowy pokrój w kostkę i przesmaż na patelni tak żeby się mocno zrumienił. Na koniec zmiksuj chleb blenderem tak żeby powstała kruszonka.
Etap 8 /9
Zagotowane warzywa zmiksuj najlepiej w blenderze kielichowym razem ze śmietanką.
Etap 9 /9
Gotową, kremową zupę podawaj z oliwą szczypiorkową, kruszonką z chleba i chipsem z boczku.