Krążki cebulowe
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 osób
2 Średniej wielkości cebule
2 Jajka
1 c Mąki pszennej
1 c Maślanki
1 c Panierki panko
1 łyżeczka Soli + duża szczypta
1 łyżeczka Słodkiej papryki
Natka pietruszki i cebulka dymka (opcjonalnie)
Oliwa do spryskania cebuli
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /4
Cebulę obierz z łusek i pokrój na krążki grubości do 1 cm. Poodrywaj odstające błonki. W jednym, głębszym talerzu rozmieszaj 2 jajka z maślanką, do drugiego nasyp mąkę i dodaj po łyżeczce soli i papryki – wymieszaj, do trzeciego przesyp panko. Każdy krążek zamaczaj najpierw w mieszance jajecznej, następnie w mące, teraz ponownie w jajku. Na końcu obtocz w panko. Odkładaj na talerz. Postępuj ostrożnie, aby nie oderwać przylegającej panierki.
Etap 3 /4
Kratkę grillową urządzenia spryskaj oliwą. Ułóż krążki cebulowe w jednej warstwie. Mniejsze kawałki możesz ułożyć wewnątrz większych. Przy dwóch cebulach będziesz przygotowywać danie w trzech partiach. Po wierzchu także spryskaj oliwą. Jeśli nie masz tłuszczu w sprayu – posmaruj krążki delikatnie pędzelkiem zamoczonym w oliwie. Przyrządzaj w trybie Warzywa (180°C) od 10 - 13 minut. Zaglądaj w trakcie przygotowywania, aby nie spalić cebuli. Możesz też obrócić je ze dwa razy. Powinny być ładnie zrumienione z każdej strony.
Etap 4 /4
Gotowe krążki ułóż na talerzu i wstaw kolejną partię. Przed podaniem możesz umieścić na minutę, dwie całość w urządzeniu. Nie musisz zachowywać wtedy jednej warstwy. Włóż od razu wszystko. Podgrzejesz w ten sposób danie. Podawaj oprószone solą, dymką i natką pietruszki. Zamaczaj w ulubionych sosach.