Kotlety baranie z pieczonymi warzywami
- Całkowity czas 2 godz. 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
Aby przyrządzić kotlety:
6 Kotlety baranie
11 cl Oliwa z oliwek
6 cl Sok z cytryny
Cytryna
2 łyżeczka Suszone oregano
2 łyżka Posiekana świeża natka pietruszki
8 goździk Posiekany czosnek
Sól, pieprz
Aby przygotować pieczone warzywa:
200 g Brokuł
125 g Marchewki
0.5 Czerwony pieprz
0.5 Czerwona cebula
0.5 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Dobrze wysusz kotlety. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, oregano, natkę pietruszki i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Włóż kotlety do woreczka do mrożenia i wlej marynatę. Dobrze zamknij woreczek i włóż do zamrażalnika na 2 godziny.
Etap 2 /7
Umyj warzywa. Pokrój brokuł na różyczki. Obierz marchewki i pokrój je na plasterki. Usuń nasiona z papryki i pokrój ją w kostkę. Obierz cebulę i pokrój na plasterki. Umieść warzywa w małej misce i dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz.
Etap 3 /7
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 10 minut. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Włącz szufladę 2. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 30 minut. Umieść warzywa na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 4 /7
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Połóż kotlety baranie na płycie w szufladzie 1.
Etap 5 /7
W połowie gotowania obróć kotlety. W połowie gotowania wstrząśnij koszem, aby wymieszać warzywa.
Etap 6 /7
Upewnij się, że marchewki są upieczone, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 7 /7
Podawaj kotlety z pieczonymi warzywami.