Kąski z kurczaka
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
0.5 kg Udko z kurczaka
2 Kawałek Imbir
1 Czosnek
1 łyżka Sos sojowy
Sól
0.5 łyżeczka Przyprawy
1 łyżeczka Cukier brązowy
1 łyżka Oliwa z oliwek
Dymka
Cytryny
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /4
Najtrudniejsza część, to przygotowanie kawałków kurczaka. W tym celu potrzebujesz dobrego, ostrego noża. Jeśli masz udka niewytrybowane – oddziel je dokładnie od kości. Teraz pokrój mięso na kawałki na jeden kęs. Zwróć uwagę, aby nie ściągnąć skóry, ponieważ musi ona pozostać na każdym kawałeczku. Dzięki temu mięso po przyrządzeniu będzie chrupiące
Etap 3 /4
Kurczaka przełóż do miski. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżkę sosu sojowego, sporą szczyptę soli, 1/2 lub całą łyżeczkę przyprawy 5 smaków (w zależności jak intensywne aromaty lubisz), łyżeczkę brązowego cukru, oraz czosnek i imbir pokrojone na plasterki. Wymieszaj wszystko delikatnie i odstaw na minimum pół godziny.
Etap 4 /4
Kratkę urządzenia posmaruj odrobiną oliwy z oliwek i przełóż kawałki kurczaka bez czosnku i imbiru. Najpierw skórką do dołu. W połowie pieczenia odwróć kawałki skórą do góry, aby apetycznie się zrumieniły. Podawaj z cząstkami cytryny i dymką. Kurczak może być podawany z różnymi sosami w formie przekąski, jako dodatek do sałatki bądź składowa obiadu np. z ryżem jaśminowym i warzywami.