Lekki makaron z kurczakiem i pieczarkami
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
500 g makaronu kokardki
500 g mięsa z udek kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1.1 l wody
300 g pieczarek
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka przyprawy Vegeta
70 g (ewentualnie) ser żółty tarty do posypania
20 g (ewentualnie) posiekana pietruszka do posypania
1 łyżka oliwy
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Posiekaj drobno cebulę, czosnek, pieczarki. Pokrój mięso z udek kurczaka na niewielkie kawałki.
Etap 2 /4
Podsmaż na oliwie pokrojone mięso z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /4
Dodaj wodę, makaron i łyżeczkę Vegety. (Można też dodatkowo więcej dosolic do smaku). Dokładnie wymieszaj. Gotuj pod ciśnieniem 7 minut
Etap 4 /4
Po skończonym gotowaniu makaron jest al dente i trzeba od razu zatrzymać podgrzewanie, żeby nie stał się zbyt miękki. Można udekorować danie serem i pietruszką do smaku.