Grillowane szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym
- Całkowity czas 30 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Zielone szparagi
100 g Wędzony boczek
150 g Chleb wieloziarnisty
40 g Miękkie masło
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 łyżka Posiekana pietruszka
4 Jajka
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Odetnij i wyrzuć twardą część szparagów. Wrzuć szparagi do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Odsącz i osusz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj paczuszki z 5–6 szparagów, owijając je boczkiem.
Etap 2 /4
Pokrój chleb. Wymieszaj miękkie masło, czosnek, pietruszkę, sól i pieprz. Posmaruj obie strony kromek chleba. Włóż kromki do formy do pieczenia.
Etap 3 /4
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Po rozgrzaniu urządzenia połóż szparagowe paczuszki na płycie grillowej i obróć kromki chleba. Piecz kromki jeszcze przez 5 minut, a następnie wyjmij je. Rozbij jajko nad formą do pieczenia. Piecz je przez około 5 minut lub zgodnie z własnymi preferencjami. W tym samym czasie odwróć szparagi i piecz przez kolejne 5 minut.
Etap 4 /4
Szparagi podawaj z jajkami i kromkami chleba.