Grillowane papryki po włosku
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 Czerwone papryki
9 cl Oliwa z oliwek
3 goździk Posiekany czosnek
3 g Posiekana świeża bazylia
3 filet Filety anchois
1.5 łyżka Ocet balsamiczny
Sól, pieprz
30 g Orzeszki piniowe
60 g Wiórki parmezanu
Akcesoria
Grill Taca ociekowa
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Przepołów papryki, usuń nasiona, a następnie przekrój każdą połówkę wzdłuż na trzy części. Wymieszaj połowę oliwy z oliwek, czosnek, bazylię, anchois i ocet balsamiczny. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 2 /3
Włóż tacę grillową do urządzenia i umieść na niej papryki. Ustaw tryb GRILL i nagrzewaj przez 15 minut w temperaturze 200°C. Następnie gotuj przez 15 minut. W połowie gotowania wymieszaj warzywa. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven&Grill 9in1, umieść tacę grillową na górnej półce, a pod spodem umieść tacę ociekową. Zamknij drzwiczki, ustaw tryb GRILL na 200°C i nagrzewaj przez 15 minut. Włóż papryki do urządzenia. Włącz program GRILL i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Etap 3 /3
Po zakończeniu gotowania upewnij się, że papryki są miękkie, przełóż je do naczynia, spryskaj pozostałą oliwą i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp papryki orzeszkami piniowymi i wiórkami parmezanu.