Grillowana pizza w 6 wersjach
- Całkowity czas 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g Ciasto na chleb
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 Pizza z serem brie i truflami:
2 łyżeczka Gęsta zakwaszona śmietana
1 łyżeczka Olej truflowy
Sól, pieprz
25 g Ser brie
30 g Pieczarki (mniej więcej 1 średnia sztuka)
2 Pizza z suszonymi pomidorami, serem kozim i dojrzewającą szynką:
30 g Ser kozi, np. w postaci rulonu
25 g Pomidorki koktajlowe (mniej więcej 2 sztuki)
20 g Szynka dojrzewająca
1 łyżka Pesto z suszonych pomidorów
3 Pizza z chorizo i czerwoną cebulą:
10 g Czerwona cebula (mniej więcej 1/8 sztuki)
15 g Pikantne chorizo (3 cienkie plasterki)
1 łyżka Sos pomidorowy z bazylią
4 Pizza z serem ricotta, serem feta i szpinakiem:
2 łyżeczka Ser ricotta
25 g Ser feta
20 g Liście młodego szpinaku
5 Pizza z figami, parmezanem i rozmarynem:
50 g Świeże figi (mniej więcej 1 sztuka)
1 gałązka Posiekany rozmaryn
30 g Wiórki parmezanu
6 Pizza z karczochami i serem burratina:
20 g Karczoch
1 łyżka Bazyliowe pesto
60 g Burrata
15 g Rukola
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Pokrój ciasto na porcje o wadze 100 g, rozwałkuj je na dyski o średnicy około 17 cm i posmaruj obie strony oliwą z oliwek.
Etap 2 /4
Aby przygotować dodatki: 1. Zmiksuj kwaśną śmietanę, olej truflowy, sól i pieprz. Pokrój ser brie i pieczarki na paski. 2. Pokrój kozi ser i pomidorki koktajlowe na plasterki, a dojrzewającą szynkę na paski. 3. Obierz i drobno posiekaj czerwona cebulę. Przekrój plasterki chorizo na pół. 4. Pokrusz ser feta. 5. Umyj i pokrój figi na okrągłe plasterki. Zerwij gałązki rozmarynu. 6. Pokrój karczochy na kawałki.
Etap 3 /4
Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż 1 dysk na płycie grillowej i grilluj przez 5 minut. Obróć dysk, a następnie połóż wybrane dodatki i grilluj jeszcze przez 5 minut. Połóż składniki na wierzch:
Etap 4 /4
1. Rozsmaruj śmietanę i połóż ser brie oraz plasterki pieczarek. 2. Rozsmaruj pesto, połóż plasterki pomidorów, ser kozi i dojrzewającą szynkę. 3. Rozsmaruj sos pomidorowy, połóż plasterki cebuli i chorizo. 4. Rozsmaruj ser ricotta, połóż ser feta i liście szpinaku. Dopraw solą i pieprzem. 5. Posyp ciasto wiórkami parmezanu, dodaj plasterki fig, rozmaryn i pieprz. 6. Rozsmaruj pesto i połóż karczochy. Przed podaniem połóż ser burratina i posyp rukolą.