Gofry z owocami
- Całkowity czas 28 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
250 g Mąka
40 g Cukier
2 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Sól
3 Jajka
300 ml Mleko pełnotłuste
100 g Roztopione masło
250 g Krem chantilly
300 g Czerwone owoce
2.5 łyżka Miód lub syrop klonowy
Akcesoria
Płyty do gofrów Płyty do gofrów XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a następnie wymieszaj.
Etap 2 /5
Oddziel białka od żółtek. Ubijaj białka aż do uzyskania sztywnej piany.
Etap 3 /5
Wrzuć żółtka do mącznej mieszanki i ubij wszystko. Dodaj mleko, a na końcu roztopione masło, energicznie mieszając. Delikatnie dodaj białka.
Etap 4 /5
Wyjmij płyty grillowe, a zamiast nich włóż płyty do gofrów – zacznij od dolnej, a następnie przejdź do górnej. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia wlej 1 pełną małą chochlę ciasta na każdą płytę do gofrów, zamknij i piecz przez 2 minuty. Wyjmij gofry i powtarzaj krok, aż zabraknie ciasta.
Etap 5 /5
Podawaj z bitą śmietaną i czerwonymi owocami, polej miodem lub syropem klonowym.