Focaccia
- Całkowity czas 3 godz. 55 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 3 godz. 10 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
500 g Mąka uniwersalna
30 cl Woda
5 g Suszone drożdże piwne
2 cl Oliwa z oliwek
5 g Sól
10 g Sól
1 gałązka Rozmaryn
20 ml Oliwy z oliwek
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W misie robota przez 10 minut rozpuszczaj drożdże w wodzie.
Etap 2 /7
Dodaj do misy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Naciśnij "Start".
Etap 3 /7
Uformuj z ciasta kulę, przykryj ją czystą ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej (20–22 stopni) na 3 godziny.
Etap 4 /7
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Etap 5 /7
Rozwałkuj ciasto i rozłóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Etap 6 /7
Skrop powierzchnię olejem, posyp solą i rozmarynem.
Etap 7 /7
Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.