Focaccia bez wyrabiania
- Całkowity czas 5 godz. 35 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 5 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 łyżeczka Suche drożdże piekarskie
1 łyżeczka Miód
310 ml Ciepła woda
310 g Mąka
1 łyżeczka Sól
2.5 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżeczka Posiekany rozmaryn
0.5 łyżeczka Sól morska
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do średniej miski wsyp suche drożdże i wlej miód oraz ciepłą wodę. Ubij i pozostaw na 5 minut. Dodaj mąkę i sól i mieszaj silikonową szpatułką, aż powstanie bardzo miękkie i kleiste ciasto.
Etap 2 /6
Wlej trzy czwarte oliwy z oliwek do dużej miski. Przelej ciasto, posługując się szpatułką. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 3–4 godziny. Ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Etap 3 /6
Wlej pozostały olej do formy do pieczenia. Włóż szpatułkę pod ciasto przy jednej krawędzi miski i zwiń je do wewnątrz. Powtarzaj tę czynność, przesuwając się wokół miski. Następnie przelej ciasto do formy do pieczenia. W razie potrzeby lekko je rozciągnij, tak aby pokrywało cały spód. Przykryj i pozostaw na 1 godz. 30 min, aż urośnie.
Etap 4 /6
Zmocz ręce i wielokrotnie wciśnij palce w całą powierzchnię ciasta, aby utworzyć otwory. Posyp gałązkami rozmarynu i kwiatem soli.
Etap 5 /6
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w pomarańczowym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 25 minut.
Etap 6 /6
Wyjmij focaccię i połóż na blacie. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj.