Empanadas
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
3 Dymka
1.5 łyżka Oliwy z oliwek
450 g Mielona wołowina
1.5 łyżka Papryka
3 Kruche ciasto
1 Jajko
Sól i pieprz
Akcesoria
Koszyk do smażenia Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj farsz. Drobno posiekaj cebulę dymkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Brązuj przez 3 minuty. Dodaj mięso i gotuj przez kolejne dziesięć minut. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Nadzienie przełóż do naczynia i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 2 /5
Rozwiń ciasto, wytnij koła o średnicy około 9 cm i napełnij je zimnym mięsem mielonym, zostawiając 1 cm wokół krawędzi, a następnie złóż je, tworząc zawijasy. Złóż krążki na pół, tworząc empanady i za pomocą widelca sklej krawędzie. Każdą empanadę posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Etap 3 /5
Połowę empanad włóż do urządzenia tak, aby pokrywały się z płytą, tak aby nie nachodziły na siebie. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 4 /5
Zrób drugą porcję z pozostałych empanad.
Etap 5 /5
Smacznego!