Donuty
- Całkowity czas 2 godz. 57 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 7 min.
Gotowanie - 2 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
160 g Mleko pełnotłuste
2 łyżeczka Suszone drożdże piekarskie (8 g)
400 g Mąka pszenna
4 g Sól
20 g Olej
2 Ubite jajka
40 g Drobny cukier
30 g Miękkie masło
Cukier puder
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej do temperatury 38–40°C. Upewnij się, że mleko nie jest zbyt gorące, w przeciwnym razie drożdże mogą ulec dezaktywacji. Nawodnij drożdże w małym naczyniu z ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3 minuty. Drożdże powinny być rozpuszczone.
Etap 2 /8
Do naczynia wsyp mąkę i sól. Dodaj olej, jajko oraz mieszankę drożdży i cukru. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez minutę, a następnie dodaj miękkie masło i ugniataj masę, aż lekko się zespoli (około 2 minuty). Ciasto powinno być lepkie. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny, aż urośnie. Objętość ciasta powinna zwiększyć się trzykrotnie.
Etap 3 /8
Przełóż ciasto na powierzchnię posypaną mąką i delikatnie rozwałkuj – grubość ciasta powinna wynosić około 1,5 cm. Weź foremkę do wykrawania ciasteczek o średnicy 7 cm i wykrój donuty. Środek wykrój foremką o średnicy 3 cm. Jeśli nie masz takich foremek, możesz użyć naczynia lub szklanki o odpowiedniej średnicy.
Etap 4 /8
Przełóż pączki na małe, kwadratowe, wysmarowane olejem arkusze folii aluminiowej. Przykryj pączki czystą ściereczką i poczekaj, aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (około 30 minut). Delikatnie posmaruj je niewielką ilością oleju.
Etap 5 /8
Umieść połowę pączków w urządzeniu na płycie, ale pamiętaj: nie powinny one nachodzić na siebie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 6 /8
Przygotuj drugą porcję.
Etap 7 /8
Pod koniec pieczenia posyp pączki cukrem pudrem.
Etap 8 /8
Smacznego!