Zdrowe donuty
- Całkowity czas 3 godz. 8 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 2 godz. 30 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (1)
Składniki
4 osób
80 g Mleko
20 g Cukier
0.5 saszetka Drożdże suszone
200 g Mąka pszenna
2 g Sól
10 g Olej roślinny
1 Jajko
10 g Masło
20 g Cukier puder
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Podgrzej mleko do temperatury od 38°C do 40°C. Uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. Wymieszaj trzepaczką drożdże z mlekiem. Odstaw na 3 minuty. Drożdże powinny się rozpuścić.
Etap 2 /6
Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj olej, jajko i mieszaninę mleka/drożdży/cukru. Wyrabiaj ręcznie przez 1 minutę, następnie dodaj miękkie masło i ugniataj, aż ciasto będzie lekko odchodzić od brzegów miski (około 2 minut). Ciasto powinno być lepkie. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Powinno potroić swoją objętość.
Etap 3 /6
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Za pomocą wałka do ciasta delikatnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Za pomocą okrągłej foremki do ciastek o średnicy 7 cm wycinaj pączki. Do wycięcia środków użyj foremki do ciastek o średnicy 3 cm. Jeśli nie masz foremki do ciastek, użyj odpowiedniej miseczki lub szklanki.
Etap 4 /6
Przełóż pączki na małe kwadraty lekko naoliwionej folii aluminiowej. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość (około 30 minut).
Etap 5 /6
Przed pieczeniem delikatnie posmaruj pączki odrobiną neutralnego oleju. Umieść pączki w urządzeniu Easy Fry na standardowej tacy. Wybierz program Desery, 180°C na 8 minut. Po tym czasie sprawdź, czy są gotowe. Powinny być złotobrązowe.
Etap 6 /6
Pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce i posyp cukrem pudrem.