Zdrowe donuty - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Zdrowe donuty

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 8 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    8 min.
  • Studzenie
    2 godz. 30 min.

Składniki

4 osób

  • 80 g Mleko

  • 20 g Cukier

  • 0.5 saszetka Drożdże suszone

  • 200 g Mąka pszenna

  • 2 g Sól

  • 10 g Olej roślinny

  • 1 Jajko

  • 10 g Masło

  • 20 g Cukier puder

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Podgrzej mleko do temperatury od 38°C do 40°C. Uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. Wymieszaj trzepaczką drożdże z mlekiem. Odstaw na 3 minuty. Drożdże powinny się rozpuścić.

  • 80g Mleko
  • 0.5saszetka Drożdże suszone

Etap 2 /6

Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj olej, jajko i mieszaninę mleka/drożdży/cukru. Wyrabiaj ręcznie przez 1 minutę, następnie dodaj miękkie masło i ugniataj, aż ciasto będzie lekko odchodzić od brzegów miski (około 2 minut). Ciasto powinno być lepkie. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Powinno potroić swoją objętość.

  • 80g Mleko
  • 20g Cukier
  • 0.5saszetka Drożdże suszone
  • 200g Mąka pszenna
  • 2g Sól
  • 10g Olej roślinny
  • 1 Jajko
  • 10g Masło

Etap 3 /6

Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Za pomocą wałka do ciasta delikatnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Za pomocą okrągłej foremki do ciastek o średnicy 7 cm wycinaj pączki. Do wycięcia środków użyj foremki do ciastek o średnicy 3 cm. Jeśli nie masz foremki do ciastek, użyj odpowiedniej miseczki lub szklanki.

Etap 4 /6

Przełóż pączki na małe kwadraty lekko naoliwionej folii aluminiowej. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość (około 30 minut).

Etap 5 /6

Przed pieczeniem delikatnie posmaruj pączki odrobiną neutralnego oleju. Umieść pączki w urządzeniu Easy Fry na standardowej tacy. Wybierz program Desery, 180°C na 8 minut. Po tym czasie sprawdź, czy są gotowe. Powinny być złotobrązowe.

Etap 6 /6

Pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce i posyp cukrem pudrem.

  • 20g Cukier puder