Donuty, czyli amerykańskie pączki w wersji pieczonej
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
10 sztuki
3 c Mąki pszennej
7 g Drożdży instant
60 g Cukru
Soli
250 ml Ciepłego mleka
1 Jajko
60 g Roztopionego masła
Lukier waniliowo-cytrynowy:
3 łyżka Masła
100 g Cukru pudru
1 łyżeczka Wanilii
Z ½ cytryny
2 łyżka Ciepłej wody
Posypka cynamonowa:
2 łyżka Cukru
1 łyżeczka Cynamonu
3 łyżka Roztopionego masła
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Wlej ciepłe mleko, dodaj jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Wlej roztopione masło i ugniataj ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h.
Etap 2 /5
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na ok. 1 cm grubości. Wykrawaj szklanką krążki, a następnie mniejszym kieliszkiem wykrawaj dziurki*. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. *wykrojone ciasto możesz również upiec i zrobić mini pączki
Etap 3 /5
Donuty partiami wkładaj do AirFryera Tefal, posmaruj oliwą/roztopionym masłem i piecz w 160°C przez 6 minut.
Etap 4 /5
W czasie, gdy donuty się pieką, przygotuj lukier - w garnku roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i partiami dodawaj ciepłą wodę, cały czas mieszając, tak aby powstał gładki lekko płynny lukier.
Etap 5 /5
Połowę donutów pokryj lukrem, a drugą połowę posmaruj masłem i posyp cynamonowym cukrem.