Deser z ananasami
- Całkowity czas 1 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1.5 szt. obrany ananas
6 łyżka syrop klonowy
1 szczypta cynamon w proszku
500 ml bita śmietana
1 łyżka rum
1 szt. laska wanilii
100 g cukier puder
12 kawałek kruche ciastka
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Pokrój ananasa wzdłuż na ćwiartki, usuń twarde części i potnij ćwiartki na plasterki i grubości 1 cm. Posmaruj plasterki syropem klonowym i posyp cynamonem w proszku (opcjonalnie).
Etap 2 /4
Włącz grill. Wybierz tryb manualny i ustaw temperaturę gotowania na 210°C (kolor pomarańczowy), a następnie naciśnij OK. Po rozgrzaniu grilla połóż na nim plasterki ananasa i grilluj przez 10 minut, aż zbrązowieją lub ulegną karmelizacji, zgodnie z potrzebą. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 3 /4
Przetnij laski wanilii na pół i wydłub miąższ końcówką noża. Dodaj miąższ do śmietany i wymieszaj z cukrem i rumem (opcjonalnie). Wstaw miskę do lodówki i pozostaw na 30 minut lub do czasu, aż wszystko zrobi się bardzo zimne. Następnie ubijaj aż do uzyskania sztywnej konsystencji.
Etap 4 /4
Pokrusz dwa herbatniki i wsyp do sześciu słoików. Rozprowadź na nich trochę zimnych, karmelizowanych kawałków ananasa i pokryj bitą śmietaną z wanilią i rumem. Przed podaniem ozdób świeżymi liśćmi mięty i wiórkami czekoladowymi.