Czekoladowo-klementynkowe ciastka z płynnym środkiem
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
180 g Czekolada (55% kakao)
160 g Miękkie masło
120 g Cukier
2 Jajka
1400 g Mąka
1 łyżka Proszek do pieczenia
100 ml Śmietana kremówka 30%
2 Organiczna klementyna
140 g Czekolada
Wiórki czekoladowe
180 g Dżem klementynkowy
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /9
(CIASTKO) Roztop czekoladę deserową zgodnie z programem i podanym czasem.
Etap 2 /9
W międzyczasie przesiej razem mąkę i proszek do pieczenia.
Etap 3 /9
W misie zmieszaj widelcem roztopioną czekoladę z miękkim masłem aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj cukier i odrobinę startej skórki z mandarynki. Kontynuuj mieszanie widelcem.
Etap 4 /9
Dodaj jajka. Wymieszaj, a następnie dodaj mieszankę mąki i proszku do pieczenia, a na koniec śmietanę.
Etap 5 /9
Rozdziel równomiernie połowę masy do foremek. Zrób dziurkę w każdej formie. Wypełnij obficie łyżeczką dżemu z klementynek. Pokryj równomiernie resztą masy czekoladowej. Włóż do Cake Factory.
Etap 6 /9
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 7 /9
Wyjmij formę z Cake Factory. Odstaw do ostygnięcia.
Etap 8 /9
(POLEWA) W międzyczasie roztop czekoladę zgodnie z programem i podanym czasem.
Etap 9 /9
Wyjmij ciastka z foremek. Zanurz kawałki klementynek w czekoladzie i połącz je z płynnym środkiem ciastka. Udekoruj wiórami czekoladowymi i podawaj póki są jeszcze ciepłe.