Bananowo-czekoladowe ciastka z płynnym środkiem
- Całkowity czas 4 godz. 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 4 godz. 5 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
360 g Mąka
3 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Soda oczyszczona
210 g Cukier trzcinowy
390 g Banan
210 ml Olej
60 ml Sok z cytryny
3 szczypta Sól
30 g Cukier puder
20 g Kakao
120 g Czekolada
240 ml Śmietana kremówka 30%
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
(NADZIENIE) Połam czekoladę na kawałki i podgrzej śmietankę kremową w kuchence mikrofalowej. Doprowadź do gładkiej konsystencji widelcem, a następnie polej kostki lodu na tacy, aby wykonać 6 „czekoladowych kostek lodu”. Włóż do zamrażarki. Odstaw na co najmniej 4 godziny.
Etap 2 /6
(CIASTO) Przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Etap 3 /6
W misce rozgnieć miąższ bananowy z cukrem, olejem i sokiem z cytryny ze szczyptą soli.
Etap 4 /6
Dodaj suche składniki i ugniataj widelcem aż składniki całkowicie się połączą. Trochę ponad połowę masy rozlej po równo do foremek na muffiny (najlepiej po 40 g na foremkę). Na środku każdej foremki połóż czekoladową kostkę lodową. Zalej resztą masy. Włóż foremki do Cake Factory.
Etap 5 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne partie.
Etap 6 /6
Przed wyjęciem z formy odstaw na 5 minut, podaj babeczki z lejącym nadzieniem jeszcze ciepłe, posypane gorzkim kakaem i cukrem pudrem.