Łosoś w polewie z dziką sałatką
- Całkowity czas 30 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 szt. filety z łososia (ok. 250 g)
1 szt. limonka
8 łyżka miód
2 łyżeczka sos sojowy
200 g mieszane liście sałaty
12 szt. rzodkiewki
2 szt. mango
1 szt. limonka
2 łyżeczka miód
sól
oliwa z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Opłucz łososia pod strumieniem zimnej wody i wysusz, poklepując papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby usuń skórę.
Etap 2 /5
Umyj limonkę w gorącej wodzie, osusz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj skórkę i sok z limonki z miodem i sosem sojowym. Posmaruj rybę marynatą.
Etap 3 /5
Umyj sałatę i potrząsaj aż do wysuszenia. Obierz mango, przekrój na pół wzdłuż pestki, a następnie potnij na cienkie plasterki. Umyj rzodkiewki, wysusz i pokrój na cienkie plasterki.
Etap 4 /5
Włącz grill, wybierz program Ryby i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż łososia na grillu i zamknij go – ryba upiecze się automatycznie. Wyjmij łososia, gdy pojawi się komunikat „Średnio upieczone” (kolor pomarańczowy). Pozostaw na chwilę, a następnie ponownie posmaruj polewą.
Etap 5 /5
Podawaj łososia z dziką sałatą, rzodkiewkami i mango. Spryskaj sokiem z limonki, oliwą z oliwek, posyp sałatkę solą i podawaj.