Ciasto podwójnie cytrynowe
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 blacha
150 g Mąki pszennej typu 450
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
Soli
200 g Drobnego cukru
1 Cytryny
200 g Miękkiego masła
3 Jajka
70 g Śmietany 18%
1 Cytryny
1 łyżeczka Ekstraktu waniliowego
Krem cytrynowy:
250 g Serka typu philadelphia
2 łyżka Cukru pudru
100 ml Schłodzonej śmietanki 30%
0.5 Cytryny
Do dekoracji: truskawki lub inne owoce
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszaj z proszkiem oraz solą. Cukier oraz skórkę z cytryny rozetrzyj w palcach, aby wydobyć jak najwięcej cytrynowego aromatu.
Etap 2 /6
Do cukru dodaj masło i ubij na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodaj śmietanę, sok z cytryny oraz wanilię. Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj.
Etap 3 /6
Formę wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
Etap 4 /6
Do formy przelej ciasto i przełóż do air fryera Tefal - ważne, aby ściągnąć nakładkę grillową. Piecz ciasto w 140°C przez 65-70 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto całkowicie ostudź.
Etap 5 /6
W międzyczasie przygotuj krem - schłodzoną śmietankę ubij, dodaj do niej cukier puder oraz serek i ubijaj, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodaj do niego skórkę z cytryny.
Etap 6 /6
Ciasto po ostudzeniu przekrój na pół i przełóż ½ cytrynowego kremu. Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu ciasta i udekoruj truskawkami.