Wilgotne ciasto cytrynowe
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
210 g Mąki pszennej (około 1,5 szklanki)
2 łyżeczka Proszku do pieczenia
100 g Cukru (0,5 szklanki)
1 Dużej cytryny
Soli
120 ml Oleju (około 0,5 szklanki)
2 Jajka
1 łyżeczka Aromatu waniliowego
2 łyżka Świeżo wyciśniętego soku z cytryny
120 ml Gęstego jogurtu naturalnego (około 0,5 szklanki)
Wierzch: masło, cukier brązowy, plastry cytryny
Akcesoria
Forma do ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
Etap 2 /7
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
Etap 3 /7
W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajka, olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny, aromat waniliowy. Mieszamy je krótko rózgą. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste.
Etap 4 /7
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową.
Etap 5 /7
Do misy Cook4me wlewamy 200 ml wody, wstawiamy koszyk do gotowania, a do środka koszyka – przekładamy formę z ciastem. Gotujemy pod wysokim ciśnieniem przez 28 minut.
Etap 6 /7
W trakcie pieczenia, przechodzimy do karmelizowania plastrów cytryny. W tym celu cytrynę dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy 1/2 kostki masła z 3 łyżkami brązowego cukru, dodajemy plastry cytryny i karmelizujemy na wolnym ogniu do zarumienia.
Etap 7 /7
Gotowe ciasto wyjmujemy, a na wierzch przekładamy karmelizowane plastry cytryny.