Ciasto dyniowe z pajęczyną
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 15 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
6 Jajka
300 g Mąka
150 g Roztopione masło
225 g Drobny cukier
600 g Purée z dyni lub kabaczka
150 g Mielone migdały
3 Proszek do pieczenia
Cynamon
300 g Cukier puder
Sok z cytryny
Pomarańczowy barwnik spożywczy
18 Zwykła czekolada
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Wybierz program do roztopienia masła w nieprzywierającej formie na określony czas. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 2 /6
Ubij jajka z cukrem w misie, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, szczyptę cynamonu i roztopione masło. Wymieszaj z przecierem z dyni i doprowadź do gładkiej konsystencji.
Etap 3 /6
Wlej masę do zagłębień i gotuj zgodnie z programem i podanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 4 /6
W misce zmieszaj cukier puder z barwnikiem spożywczym i kilkoma kroplami soku z cytryny. Za pomocą pędzla kulinarnego nałóż lukier na ostudzone ciasta. Odczekaj 15 minut, aż lukier zastygnie.
Etap 5 /6
Roztop kostki czekolady w nieprzywierającej foremce zgodnie z programem i określonym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 6 /6
Napełnij czekoladą rękaw cukierniczy i narysuj na każdym ciastku pajęczą sieć.