Ciasteczka owsiane
- Całkowity czas 50 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
80 g Drobny cukier
80 g Miękkie masło
1 Jajko
150 g Czysta biała mąka
2 g Proszek do pieczenia
30 g Płatki owsiane
1 łyżeczka Ziarna maku
1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
30 g Kropelki czekoladowe
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Ubij cukier z masłem. Dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko i wymieszaj, a następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia, owies, mak i wlej ekstrakt z wanilii. Wymieszaj wszystko szpatułką. W razie trudności wymieszaj ręką. Na małej desce do krojenia uformuj z ciasta rurkę o średnicy 5 cm i odstaw na 30 minut. Weź nóż, pokrój rurkę na 6 kawałków, a każdy z nich posyp czekoladowymi kropelkami.
Etap 2 /3
Włóż ciasteczka do urządzenia wyposażonego w talerz. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 3 /3
Ciasteczka powinny być złociste. Pozostaw je w koszu na 2 minuty, a następnie umieść na kratce i poczekaj, aż całkowicie ostygną.