Ciasteczka czekoladowe
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
150 g Mąka z niską zawartością glutenu
40 g Skrobia kukurydziana
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
85 g Miękkie masło
75 g Brązowy cukier
1 Ubite jajko
120 g Kropelki czekoladowe
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W pojemniku wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Odstaw na bok.
Etap 2 /8
Do innego pojemnika wrzuć miękkie masło i brązowy cukier. Weź trzepaczkę i mieszaj wszystko, aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawaj jajko. Konsystencja powinna być gładka.
Etap 3 /8
Wsyp mieszankę mąki, skrobi i drożdży. Weź elastyczną szpatułkę i wmieszaj mąkę, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj kropelki czekolady i wmieszaj je w ciasto, ale bez nadmiernego wyrabiania.
Etap 4 /8
Uformuj z ciasta kulki o wadze około 65 g, a następnie lekko je spłaszcz.
Etap 5 /8
Umieść na płycie arkusz folii aluminiowej. Połóż na płycie połowę kulek, zachowując odległości między nimi. Rozpocznij pieczenie.
Etap 6 /8
Po zakończeniu pieczenia pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zdejmij je z folii.
Etap 7 /8
Z pozostałej masy przygotuj drugą porcję.
Etap 8 /8
Smacznego!