Chrupiące bakłażany z parmezanem
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Bakłażany
2 Jajka
1 łyżka Neutralny olej
100 g Bułka tarta
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
1 łyżeczka Czosnek w proszku
320 g Sos pomidorowy z bazylią
100 g Tarty ser mozzarella
65 g Tarty parmezan
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Opłucz bakłażany i pokrój na 6 plasterków o grubości 2–3 cm.
Etap 2 /6
W płytkiej misce ubij jajka z olejem, a następnie dopraw solą i pieprzem. W drugiej płaskiej misce wymieszaj bułkę tartą, zioła prowansalskie, czosnek w proszku i sól.
Etap 3 /6
Zanurz każdy plasterek bakłażana w ubitych jajkach, a następnie w bułce tartej. Powtarzaj ten krok, a następnie ułóż plasterki ściśle obok siebie w formie do pieczenia, tak aby utworzyły pojedynczą warstwę.
Etap 4 /6
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 10 minut.
Etap 5 /6
Między plasterki bakłażana wlej sos pomidorowy. Posyp serem mozzarella i tartym parmezanem. Zamknij grilla i grilluj jeszcze przez 10 minut.
Etap 6 /6
Podawaj na gorąco lub na ciepło.