Chlebek czosnkowo-serowy
- Całkowity czas 37 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 22 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
150 g Woda
1 łyżeczka Cukier
4.6 g Drożdże
250 g Mąka pszenna
40 g Oliwa z oliwek
5 g Sól
2 goździk Czosnek
1 łyżka Pietruszka
20 g Parmezan
1 łyżeczka Sól morska
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Do tego przepisu wymagana jest pokrywa Extra Crisp. Przygotuj składniki.
Etap 2 /8
W misce wymieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Pozostaw na 5 minut.
Etap 3 /8
Do miski wsyp mąkę, mieszankę wody i drożdży, dodaj 20 g oleju, posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki i sól. Ugniataj przez 3 minuty.
Etap 4 /8
Ciasto powinno być lepkie. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę i 30 minut w temperaturze pokojowej.
Etap 5 /8
Złóż ciasto 8 razy. Uformuj małe kulki po 45 g każda. Umieść w naoliwionej misce. Pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Etap 6 /8
Posyp kulki drugim posiekanym drobno ząbkiem czosnku, parmezanem, solą i skrop olejem (20 g).
Etap 7 /8
Wyłącz Cook4me i załóż pokrywę Extra Crisp. Ustaw program ręczny na 200°C na 22 minuty.
Etap 8 /8
Wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.