Chlebek czosnkowo-serowy - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chlebek czosnkowo-serowy

Review 5 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 37 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    22 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 150 g Woda

  • 1 łyżeczka Cukier

  • 4.6 g Drożdże

  • 250 g Mąka pszenna

  • 40 g Oliwa z oliwek

  • 5 g Sól

  • 2 goździk Czosnek

  • 1 łyżka Pietruszka

  • 20 g Parmezan

  • 1 łyżeczka Sól morska

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Do tego przepisu wymagana jest pokrywa Extra Crisp. Przygotuj składniki.

Etap 2 /8

W misce wymieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Pozostaw na 5 minut.

  • 150g Woda
  • 1łyżeczka Cukier
  • 4.6g Drożdże

Etap 3 /8

Do miski wsyp mąkę, mieszankę wody i drożdży, dodaj 20 g oleju, posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki i sól. Ugniataj przez 3 minuty.

  • 150g Woda
  • 4.6g Drożdże
  • 250g Mąka pszenna
  • 40g Oliwa z oliwek
  • 5g Sól
  • 2goździk Czosnek
  • 1łyżka Pietruszka

Etap 4 /8

Ciasto powinno być lepkie. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę i 30 minut w temperaturze pokojowej.

Etap 5 /8

Złóż ciasto 8 razy. Uformuj małe kulki po 45 g każda. Umieść w naoliwionej misce. Pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Etap 6 /8

Posyp kulki drugim posiekanym drobno ząbkiem czosnku, parmezanem, solą i skrop olejem (20 g).

  • 40g Oliwa z oliwek
  • 2goździk Czosnek
  • 20g Parmezan
  • 1łyżeczka Sól morska

Etap 7 /8

Wyłącz Cook4me i załóż pokrywę Extra Crisp. Ustaw program ręczny na 200°C na 22 minuty.

  • Extra Crisp

Etap 8 /8

Wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.