Cheeseburger z wędzonym boczkiem
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g chude mielone mięso
sól i pieprz
2 łyżka musztarda dijon i majonez
4 plasterki wędzonego boczku o grubości 3-4 mm
4 ser cheddar
4 kawałek bułki hamburgerowe
liście zielonej sałaty
pomidory
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Podziel mielone mięso na cztery równe porcje i dopraw solą i pieprzem. Przykryj i włóż do lodówki.
Etap 2 /6
Wymieszaj musztardę z majonezem i odstaw na bok.
Etap 3 /6
– Włącz grill. – Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść boczek na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na czerwono lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Dobrze upieczone”.
Etap 4 /6
Następnie połóż boczek na talerzu i przykryj folią. Weź papierowy ręcznik i ostrożnie wytrzyj tace grillowe.
Etap 5 /6
– Włącz grill. – Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść mięso mielone na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na czerwono lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Dobrze upieczone”.
Etap 6 /6
Na każdym hamburgerze natychmiast połóż plasterek sera. Na każdej połówce bułki połóż jedną porcję, a następnie przykryj sałatą i pomidorem. Dodaj boczek i pełną łyżkę przygotowanego majonezu.