Bigos
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
7 g Suszone pieczarki
400 ml Wrząca woda
100 g Cebula (1 mała)
1 goździk Czosnek
200 g Wędzony boczek
1 łyżka Olej roślinny
8 Ziarna jałowca
1 łyżka Przecier pomidorowy
2 liść Liść laurowy
80 g Suszone (lub wędzone) śliwki
700 g Kiszona kapusta
200 g Kabanosy
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do miski wrzuć suszone grzyby, zalej je wrzącą wodą i odstaw na bok. W międzyczasie przygotuj resztę.
Etap 2 /6
Obierz i posiekaj cebulę oraz ząbek czosnku. Pokrój boczek w dużą kostkę o grubości około 2 cm. Do formy do pieczenia wrzuć cebulę, czosnek i kostki boczku. Dodaj olej i zmiażdżone owoce jałowca. Wymieszaj.
Etap 3 /6
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w pomarańczowym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 5 minut.
Etap 4 /6
Dodaj koncentrat pomidorowy, namoczone grzyby i wodę po moczeniu, liście laurowe, suszone śliwki i wymieszaj. Dodaj połowę kiszonej kapusty i dużych plasterków kiełbasy. Wymieszaj, aby równo rozprowadzić sos, a następnie dodaj pozostałą kiszoną kapustę i kiełbasę. Wymieszaj raz jeszcze, a następnie ugnieć i wygładź wierzch.
Etap 5 /6
Zamknij OptiGrill i gotuj jeszcze przez 30 minut, mieszając raz w połowie gotowania.
Etap 6 /6
Podawaj od razu.