Bigos Mieszany
- Całkowity czas 1 godz.
- 15 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
500 g kiszonej kapusty
0.5 głowki średniej białej słodkiej kapusty
300 g wędzonego surowego boczku
2 duże cebule
150 ml czerwonego półwytrawnego wina
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
0.5 łyżeczka ostrej papryki
0.5 łyżeczka wędzonej papryki
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
150 g koncentratu pomidorowego
300 ml wrzącej wody
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Pól główki słodkiej białej kapusty drobno posiekać i zalać wrzącą wodą. Odstawić na bok. Kapustę kiszoną odcedzić na sitku a następnie dodatkowo drobno posiekać. W razie gdyby kapusta była zbyt kwaśna należy ją wcześniej krótko opłukać pod bieżącą ciepła wodą. Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Boczek pokroić w mała kostkę i umieścić w misie Multicookera. Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i podsmażać boczek aż wytopi się z niego tłuszcz a on sam się zarumieni. Do zrumienionego boczku dodać posiekaną cebulę i podsmażać aż cebula się zeszkli na złoty kolor.
Etap 2 /4
Do podsmażonego boczku i cebuli dodać posiekaną kiszoną kapustę, wymieszać. Sparzoną słodką kapustę odcedzić, ale wodę, w której była parzona zostawić. Odcedzoną kapustę również dodać do misy, wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i wino. Na tym etapie do bigosu można dodać inne ulubione dodatki np.: grzyby, kiełbasę, kawałki mięsa wieprzowego które wcześniej należy obsmażyć lub suszone śliwki. Całość zalać ok 100-150 ml wody, w której była moczona słodka kapusta (tylko do lekkiego przykrycia wszystkich składników) i całość ponownie dokładnie wymieszać. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 25 min.
Etap 3 /4
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Całość przemieszać. Usunąć liście laurowe i kulki ziela angielskiego a następnie w razie potrzeby uruchomić program PODGRZEWANIE na ok 10-15 min, aby odparować nadmiar płynów i zagęścić nasz bigos. Na tym etapie bigos można dodatkowo doprawić wg własnych potrzeb i preferencji. Podawać na ciepło. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Można także zamrażać. Smacznego
Etap 4 /4