Biała pizza z serem ricotta i brokułami
- Całkowity czas 24 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 14 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 osoba
50 g Brokuł
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 szczypta Sól drobnoziarnista
40 g Ser ricotta
7 g Śmietanka 30%/36%
1 łyżka Oliwa z oliwek
0.5 Ciasto na pizzę
0.25 kulka Ser mozzarella buffalo
0.5 łyżka Przyprawy włoskie
7 g Tarty parmezan
Kilka listków bazylii
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Zerwij różyczki brokuła. Pokrój na małe różyczki. Umieść je w rondlu z wrzącą osoloną wodą na 2 minuty, a następnie wrzuć do lodowatej wody. Ostrożnie odsącz. Dopraw oliwą z oliwek i solą drobnoziarnistą. Odstaw na bok. W małym naczyniu wymieszaj ser ricotta ze śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 2 /6
Wysmaruj płytę olejem i rozłóż na niej ciasto na pizzę.
Etap 3 /6
Równomiernie rozsmaruj ser ricotta na cieście, ale obwódkę pozostaw nietkniętą. Pokrój ser mozzarella na cienkie plasterki. Ułóż je na pizzy. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie posyp przyprawami włoskimi. Posyp pizzę różyczkami brokułów. Posyp parmezanem.
Etap 4 /6
Rozpocznij pieczenie.
Etap 5 /6
Ozdób kilkoma listkami bazylii.
Etap 6 /6
Podawaj ze świeżą sałatą.