Biała fasola z pomidorami i grillowanym serem halloumi
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
200 g Cebula
2 goździk Czosnek
1 łyżka Neutralny olej
8 Suszone pomidory w oleju
400 g Przecier pomidorowy
1 łyżka Tymianek
0.5 łyżeczka Cukier
0.5 łyżeczka Przyprawa chili
Sól, pieprz
500 g Puszkowa biała fasola (waga po odsączeniu)
225 g Ser halloumi
2 łyżka Posiekana pietruszka
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku. Do formy do pieczenia wlej olej i wrzuć posiekane warzywa. Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu piecz przez 5 minut, regularnie mieszając.
Etap 2 /5
Dodaj suszone pomidory pokrojone na małe kawałki, przecier pomidorowy, tymianek, cukier, chili, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko i piecz jeszcze przez 2 minuty.
Etap 3 /5
Dodaj odsączoną i opłukaną białą fasolę, wymieszaj i piecz, aż ser się rozpuści.
Etap 4 /5
Pokrój ser halloumi na plasterki o grubości około 1 cm, połóż je na płycie grillowej i grilluj przez 5 minut, obracając w połowie grillowania.
Etap 5 /5
Podawaj z pomidorami i grillowanym serem halloumi, posyp posiekaną pietruszką.