Bezy karmelowe
- Całkowity czas 3 godz. 55 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 45 min.
Gotowanie - 1 godz. 45 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
3 Białko
300 g Drobny cukier
3 łyżeczka Mąka kukurydziana
1 łyżeczka Olej
150 ml Woda
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Wsyp cukier i wlej wodę do garnka. Gotuj na średnim ogniu do uzyskania jasnego karmelu.
Etap 2 /8
Natychmiast wylej na matę do pieczenia lub lekko natłuszczoną blachę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.
Etap 3 /8
Kiedy karmel będzie całkowicie ostudzony i twardy, połam go i włóż do miski miksera z mąką kukurydzianą. Zmiel na drobny proszek. Odstaw   do szczelnego pojemnika.
Etap 4 /8
Ubij białka na sztywną pianę. Po ubiciu na sztywną pianę dodaj połowę proszku karmelowego i kontynuuj ubijanie masy przez 1 minutę.
Etap 5 /8
Dodaj resztę proszku karmelowego, stale ubijając, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
Etap 6 /8
Napełnij rękaw cukierniczy.
Etap 7 /8
Wyłóż spód foremki Cake Factory kawałkiem papieru do pieczenia.
Etap 8 /8
Na spodzie formy wykonaj bezy o średnicy 3-4 cm, a następnie wstaw do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje Przed wyjęciem bez z foremek pozostaw je do ostygnięcia i stwardnienia.