Bezglutenowe chrupiące ciasteczka z czekoladą
- Całkowity czas 1 godz. 18 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 43 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 porcje
220 g Bezglutenowa ciemna czekolada 50% kakao
180 g Masło
4 Jajka
140 g Cukier
80 g Skrobia ziemniaczana
2 szczypta Sól
Kruszonka:
50 g Cukier
50 g Płatki owsiane
30 g Kakao
50 g Mąka gryczana
50 g Masło
2 szczypta Naturalna sól morska
Akcesoria
Forma na 6 ciasteczek
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Połam czekoladę na małe kawałki i potnij masło na kosteczki. Roztop czekoladę w nieprzywierającym naczyniu zgodnie z programem i podanym czasem.
Etap 2 /7
W dużej misie zmieszaj pokruszone składniki palcami, dodaj 2 szczypty naturalnej soli morskiej, aż do uzyskania szorstkiej ziarnistej konsystencji.
Etap 3 /7
Oddziel białka od żółtek.
Etap 4 /7
Ubij żółtka z cukrem do białości. Dodaj mieszając masę z masła i czekolady, a następnie dodaj skrobię kukurydzianą.
Etap 5 /7
Białka ubij na sztywno, dodając 2 szczypty soli. Stale mieszając dodawaj stopniowo do wcześniej przygotowanej masy po jednej trzeciej sztywno ubitych białek.
Etap 6 /7
Wlej masę po równo do każdej mini formy do pieczenia. Posyp z wierzchu kruszonką kakaową. Włóż do Cake Factory.
Etap 7 /7
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje Przed wyjęciem z foremek pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.