Arancini
- Całkowity czas 3 godz. 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 2 godz. 45 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 Cebula – pokrojona
200 g Ryż risotto
100 cl Bulion warzywny
230 g Tarty parmezan
190 g Bułka tarta
2 Ubite jajka
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Na średnim ogniu umieść dużą patelnię z oliwą z oliwek i rozgrzej ją. Dodaj cebulę i gotuj do zmięknięcia. Dodaj ryż i gotuj przez 1 minutę, ciągle mieszając. Wlej 500 ml rosołu i mocz ryż, ciągle mieszając. Po wyparowaniu płynu dodaj pozostały rosół i powtórz kroki. Po wchłonięciu całego rosołu ryż będzie gotowy. Dodaj parmezan i wymieszaj.
Etap 2 /4
Pozostaw risotto w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia.
Etap 3 /4
Weź dwie miski. Do pierwszej włóż bułkę tartą, a do drugiej – jajka ubite widelcem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Po schłodzeniu risotto uformuj kulki o średnicy około 3 cm. Zanurz je w jajku i bułce tartej, tak aby całkowicie się nimi pokryły. Układaj kulki na blasze. Po uformowaniu kulek włóż je do lodówki na 45 minut.
Etap 4 /4
Włóż tacę grillową do urządzenia. Ustaw program GRILL i piecz przez 15 minut. Po zakończeniu programu włóż kulki arancini do miski do gotowania i ustaw program PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE na 200°C i 10 minut. Po 6 minutach pieczenia obróć kulki.